onsdag 15 oktober 2014

Omstart med termin ett!

Så är höstens studenthandledning igång! 

På Sjöstadsdoktorn börjar vi om med termin-ett-studenter och får återigen påminna oss om hur det kan upplevas att vara ute på sin allra första praktikdag. Det är spännande att försöka lära känna varandra. De flesta studenter har olika bakgrund, några kommer direkt från gymnasiet, andra har studerat annat eller arbetat förut. Egna erfarenheter från primärvård eller sjukvård i stort skiftar.

Med de två grupper av studenter som varit här i veckan var det extra speciellt eftersom de inte hade hunnit ha något CeFAM-seminarium än och således var alldeles färska i verksamheten. 

Jag kan tänka mig att det blev många intryck att smälta. Vi hann prata en hel del om den patientcentrerade 
konsultationens grunder, vi berörde undersökningstekniker, berättade om akutresurser, om hur 
en vårdcentral fungerar, om hur en arbetsdag ser ut, om provtagning, om vikten av kontinuitet, vikten av att ha patientens autonomi i centrum, om lyssnandet och bekräftandet. Vi träffade massor av patienter 
i olika åldrar med skilda åkommor och besvär, tränade att lyssna på hjärtan och lungor och vi bad om studenternas reflektioner efter varje patientmöte. 

Om jag hade varit student skulle jag ha känt mig ganska mör efter dagen, men förhoppningsvis också glad och förväntansfull inför de kommande vårdcentralsdagarna. 

Vi vet ju sedan tidigare att när termin fyra börjar närma sig sitt slut kommer studenterna att ha 
tillägnat sig grunderna i konsultationskonsten och känna sig bra mycket varmare i kläderna. 

Det blir roligt att följa med på den resan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar